Kennel Caccia

The breed outside Japan - 5

Akita
The breed outside Japan

 
Yamato-Go
Akita-Inu

 
'Toto' - 7 mån/months

Stamtavla - Pedigree

S20749/84
Yamato-Go

N00315/75
NUCH
Hachiman Av Manhammer

N07193/72
Jiro

JKCSLO2996
Azumanishiki

JKCSLO2364
Azumahime

JKC73-20647
Kikuhime

JKC147234
Sekiho

JKC71-15202
Hogyoku

S10000/83
Fuji Of Ryudo

JKC80-14183
Senryu Of Ryudo

JKC72-5175
Gosaku Of Ryudo

JKC79-13423
Shizuka Of Ryudo

JKC78-7959
Godaihime Of Ryudo

JKC72-5175
Gosaku Of Ryudo

JKC76-12321
Tanime Of Ryudo


World Winner 2006 in Poland


                                                               Photo © Helga Drogies


                                                                Photo © Helga Drogies

Ch Shinjiru-Go dell'Antico Oriente
(Hittohogami - Atsumi)
CAC, CACIB, BOB - World Winner 2006
Ägare/Owner: Kennel Dell'Antico Oriente, IT

 

The Model


                                                  Photo © Helga Drogies

Bandou Tarou-Go Saginuma Kensha
Far/Sire: Azumahomare-Go Aso Inoue
Mor/Dam: Tomoegozen-Go Tateyama Matsunaga
Född/Born 2004
Ägare/Owner: Kennel Delle Bianche Vallate, IT
 

________________________________________________________________

Lite om rasens utveckling utanför Japan

Min egen erfarenhet av rasen daterar sig tillbaka till år 1984, då familjen köpte hanhunden Yamata-Go 'Toto'. Uppfödare var Inga-Sara Prinzencreutz i Ödeshög. Ansvarig för valpkullen var emellertid Akita inu sällskapet (AIS), som värnade om den japanska typen. De importerade en hane och en tik från Japan i början av 1980-talet. Tyvärr dog hanhunden i karantän här i Sverige. Tiken var mor till vår Toto. Far till Toto var en hanhund av enbart japansk härstamning som bodde i Norge. Sällskapets policy var att endast använda rent japanskt blod i avelsarbetet. På stamtavlan står att Yamato-Go är en AKITA-INU. Med dagens mått mätt skulle det ha stått AMERICAN AKITA.

Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess.

Efter Andra Världskriget blev Akita-Inu mycket populär i USA, där man satte sin egen prägel på rasen i avelsarbetet. Följden blev, att man fick en 'amerikansk' Akita-Inu typ, som kom att skilja sig i relativt hög grad från den ursprungliga japanska typen, vilket inte sågs med blida ögon av den japanska rasklubben, som ville bevara rasen enligt japansk standard.

Vid det här laget hade rasen även vunnit stort erkännande i UK, som i huvudsak hämtat sitt avels-material från USA och följaktligen satsat på den amerikanska typen. I övriga Europa fanns båda typerna representerade. Den japanska rasklubben beslutade då, att s k "svart mask" var ett diskvalificerande fel på en rastypisk Akita-Inu, väl medveten om, att detta skulle få fullständigt förödande konsekvenser för den amerikanska typen av rasen.

Status quo rådde och FCI beslutade att dela upp rasen i två 'nya' raser. Från och med 2001 kallades den japanska typen AKITA och den amerikanska typen GREAT JAPANESE DOG (GJD). Varken i USA, Australien eller UK, som står utanför den internationella kennelorganisationen FCI, har någon officiell typning skett. Rasens officiella namn i dessa länder är AKITA. År 2006 bytte GJD namn till AMERICAN AKITA. Man får hoppas att sista ordet äntligen är sagt i namnfrågan. Egentligen kan man tycka att den japanska typen bör heta Japanese Akita, men eftersom japanerna ser Akitan som 'Natural Monument of Japan' på samma sätt som engelsmännen ser sin kennelklubb som 'The Kennel Club', är detta troligtvis att betrakta som en utopi.

Denna rastypning skedde i Sverige under år 2000, då alla inregistrerade hundar av rasen Akita-Inu gavs möjlighet att typas och registreras om som antingen Akita eller GJD. Efter denna typning, som gjordes av speciellt utvalda exteriördomare, får korsavel mellan dessa båda raser inte ske. Rastypningen gjordes av de båda domarna Moa Persson och Paul Stanton. Undertecknad hade förmånen att få sitta med och höra domarnas diskussioner och motiveringar, vilket jag är mycket tacksam för eftersom detta måste betraktas som en historisk händelse i rasens historia.

Katja Sjöberg
 

Tore


Tore - 1 år gammal/1 year old

FINUCH INT&NORDUCH KBHV-01 NV-01 SV-01 SV-03
Amateraso No Ida-Ten

Sire: KBHV-99 NORDUCH Eirei-Go No Shatsuko
Dam: INTUCH KBHV-98 NORDUCH NORDV-99 Chika Go Ishikurasow

Breeder: Karin Sjöholm Östlund (Amateraso No)
 

Akita


Akita in Europe
 

American Akita


BIM/BOS - Cruft's 1989
 

Compiled by Katja Sjöberg 2003-2007

 

www.caccia.se