BLOGG 2018

ARKIV
Min Blogg 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017

Tveka inte att kontakta mig per mejl katja@caccia.se
om ni har några synpunkter på vad jag skriver i min blogg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-05-17

SKKs NYA BUDSKAP

För att återknyta till mitt tidigare inlägg (se nedan) om inkorsningar med Labrador vill jag gärna tillägga följande för att få ett bredare perspektiv på blandrasaveln.

I Malmö med omnejd är minst 75 % av befintlig hundpopulation blandraser, vilket har inneburit att "blandrasen" ligger på 1:a plats som "hundras", som det heter i den aktuella undersökningen som gjorts.

Tidigare var SKK en organisation för bevarandet av den rasrena hunden.
Så här står det om SKKs verksamhet i t ex Wikipedia:

"Organisationens mål är:
- att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och  exteriört fullgoda rasrena hundar.
- att informera och ge kunskap om hundens fostran, utbildning och vård.
att bevaka och arbeta med frågor, som har betydande allmänt intresse för hundägaren och hundägandet.
- att skapa och vidmakthålla bra relationer mellan omvärlden, hundägaren och hundägandet.

Hamiltonplaketten kan tilldelas den som genom framgångsrikt arbete gagnat hundaveln och härigenom i hög grad främjar klubben syften."

I senaste numret av SKKs Hundsport läser jag "Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganistion och företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige."

Ett helt annat budskap med andra ord. Kanske inte så konstigt att inget görs från SKKs sida när det gäller "blandrasavel"?

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-05-11

DET MÅSTE BLI ETT STOPP PÅ DETTA

Följande konversation kom till min kännedom nyligen. En hästägare i Tygelsjö utanför Malmö har en  "Labradoodle" samt en annan liknande korsning fast där är Labradorinfluensen utbytt mot Golden vad nu den kallas? Kanske "Goldoodle"? Hens avsikt är att para dessa två individer (vet inte vilken som var av vilket kön av dem). Det största skälet till parningen visade sig vara att hen kunde ta ut 25 000 kr per valp och det brukade bli stora valpkullar, minst åtta valpar per kull, påpekade hen bestämt. Hen bedyrade att "Labradoddlen" sträckte sig flera generationer tillbaka. När man ifrågasatte varför hen då skulle bryta denna kedja genom att para med en Goldenblandning, tröt argumenten.

Nu frågar jag mig ivrigt - är det meningen att alla vi seriösa uppfödare, som följer SKKs regelverk med alla dess "måsten", ska tvingas konkurrera mot denna oseriösa hundavel på allehanda "nya" rasblandningar? När tidningar som t ex Härliga Hund gör reklam för olika populära blandningar (Labradordoodle, Cockerpoo etc) med SKKs goda minne kan man verkligen undra vart vi är på väg med den rasrena hundaveln här i Sverige. Detta är definitivt inget som SKK inte är mycket väl medveten om. Frågan är varför man då inte tar krafttag mot denna utveckling.

Få rasrena hundraser betingar 25 000 kr per valp (förutom vissa trubbnosar) men när förslagna "uppfödare" av ovannämnda blandraser pratar sig varma för dessa "godkända-to-be-raser" som dessutom inte fäller, står vi seriösa uppfödare oss förhållandevis slätt. Vi har koncentrerat oss på ansvarsfull uppfödning och är kanske inte lika slängda i käften och i total avsaknad av etik och moral som dessa giriga blandrasuppfödare. För PENGAR är precis vad det hela handlar om, punkt!

Därför uppmanar jag å det bestämdaste Svenska Kennelklubben att agera och det NU innan det går helt överstyr.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-04-19

LITE ANNAT ÄN HUNDAR

Mitt äldsta barnbarn Benjamin har precis fyllt 16 år och till min stora glädje har han sökt och kommit in på International Baccalaureate på Malmö Borgarskola. Det är en internationell examen som är välkänd över hela världen och ger en unik utbildning. Undervisningen sker i huvudsak på engelska och lärarna har lång erfarenhet av att undervisa på IB och många av dem är native speakers. Efter IB har man möjlighet att söka till såväl svenska som utländska högskolor och universitet.

Som om detta inte vore nog så har hans far, min son Luciano, fixat sommarjobb till honom på Scanfil (tidigare Partnertech) där han arbetar. Kontakter är verkligen all important.

Helt plötsligt har Benjamin börjat ta sina första steg in i vuxenvärlden och jag önskar honom lycka till av hela mitt hjärta. Stolt farmor som jag är, eller Famme, som Benjamin kallar mig.

Benjamin (6 år gammal) - det var längesedan!
Foto: Katja Sjöberg

/Katja

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-04-08

VALPAR TILL SOMMAREN

Mollie (5½ veckor gammal)

Om allt går enligt ritningarna så har vi valpar till sommaren 2018. Ska bli jättekul! Eftersom båda föräldrarna är gula så kommer alla valparna också att vara gula. I så fall är det första gången på 30 års uppfödning som jag har en helgul valpkull.

Mer information om valpkullen kommer när Mollie är parad. Beräknar att hon börjar löpa i slutet av maj månad. I så fall kommer valparna att födas någonstans i juli månad och vara leveransklara i september månad. Kanske inte det ultimata om man vill ha en "semestervalp"? Men, det är ju faktiskt viktigare att man får den valp man har tänkt sig även om den inte kommer "rätt" i tiden.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-02-18

UTSTÄLLNING OCH LITE ANNAT

Har anmält både Mollie och Tenshi till Malmö Int den 31 mars respektive den 1 april. Det senare datumet gäller Labrador så jag förmodar att allt kan hända. Tydligen är den franska domaren väl förtrogen med Retrievers så det låter ju bra. Shiborna döms av en östeuropeisk för mig okänd domare så det är rena lotteriet. Men, friskt vågat, hälften vunnet!

Tiden går fort och snart är vi inne i mars månad. Helt sanslöst! Ska bli skönt när våren kommer om den nu gör det, för det gjorde den inte förra året. Det gjorde för övrigt inte sommaren, hösten eller vintern heller för den delen. Allt var bara regn och grått, årstid ut och årstid in. Har inte, efter vad jag kan minnas, varit med om så mycket regn i hela mitt liv. Någon skrev på FB att det kanske vore idé att slänga ut ett ankare för att huset inte skulle flyta iväg.

Hopplöst med evigt regn när man har hund. Våta smutsiga tassar ska torkas i ett. Så tröttsamt! Härvid måste jag säga att Shiban är peanuts i jämförelse med Ronja. Bara att ta upp i famnen och torka små nätta tassar lätt som en plätt. När man ska torka Ronjas stora tassar däremot, måste man stå som en fällkniv. Underredet är inte heller lätt att torka av. Nej, det är verkligen stor skillnad på små och stora hundar i rätt många avseenden. Dock har de alla sina för- och nackdelar.

Till sommaren, närmare bestämt i slutet av juni månad, är det dags för röntgen av Mello, som är Mollies valp. Faktum är att min labradoruppfödning står och faller med henne. Är hon inte fri, så blir det nog inga fler labradorkullar på kennel Caccia. Den som lever får se, men spännande ska det bli.

Älskar denna bilden på Mollie (Caccia Naevia) 6 månader gammal.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2018-02-02

NYHETER

Lite glada nyheter så här i början av år 2018:

- Vår Shiba, Noven's Looks Like An Angel "Tenshi", är röntgad och fri på både höfter och armbågar. Hon har även Patella och ögon utan anmärkning. Tjohej och hå!

- Ett barnbarn till Ronjas dotter Caccia Kitty Drew "Kitty", parad med Rocheby Checkmate, blev godkänd ledarhund den 19 januari. Han heter Käppastans Lurifax "Faxe" och är efter Bulten undan Caccia Grace Kelly "Kelly".

Även Kellys bror, Caccia Leslie Howard "Leslie", är ledarhund. Kelly är avelstik hos DISA - Dogs In Service & Aid - Assistanshundskolan (Anette Johansson) här i Sverige.

Tyvärr har förra årets blogg varit synnerligen eftersatt trots att kenneln firade 30-års Jubileum. Vet egentligen inte varför? Det har ju trots allt hänt en del, som t ex att Caccia Naevia "Mollie" fick valpar den 25 juni. Far till valparna är Mighty Rebels Only Sense "Lucky" som är barnbarn till Ronja. Eftersom Luckys mor DKCH(U), DECH, DEVDHCH, NORDJV-12 Caccia Only You "Maggie" och "Mollie" är halvsyskon med Ronja som gemensam nämnare, är kombinationen en tät linjeavel. Säg inget till SKK!!

Kennelns nytillskott Noven's Looks Like An Angel "Tenshi", som är lika lite en ängel som undertecknad, har inneburit en ganska stor förändring i hundbeståndet. En Shiba är precis raka motsatsen till en Labrador både i sinn och skinn. Det gäller att ha ögon i nacken och snabba reflexer samt vara beredd på allt - både tänkbart och otänkbart. En Shiba hittar man definitivt inte där man satt den. Faktum är att man inte hittar den alls om den har kommit lös.

Tenshi (Noven's Looks Like An Angel) 9 månader gammal

Två gånger har Tenshi rymt. Båda gångerna hemma hos min son med alla fyra barnbarnen. Det räcker att någon glömmer att stänga till ytterdörren direkt och Tenshi är spårlöst borta. Det går som ljusets hastighet. Hon är helt enkelt puts väck! Först förtvivlan! Vart sprang hon? Sedan iväg ut och leta på måfå. Så ser man plötsligt något rött som rör sig i parken i närheten och rusar dit. Men, Tenshi har redan upptäckt mig och sprungit åt ett annat håll, sicksackande över stora vägen. Hjälp! Mitt hjärta har åkt upp i halsgropen och jag känner mig totalt maktlös. Nu gäller det att överlista henne. Faktiskt enda sättet att få tag på henne för Tenshi tycker det är skitkul att jag jagar henne.

Jag lyckas jaga in henne på smågatorna i villaområdet. Så ser jag pötsligt en inhängnad liten fotbollsplan vid sidan om barnens lekplats. Stor öppning men dock nät runtom. I öppningen ligger en död, illa tilltygad duva. Sånt tycker Tenshi är spännande så jag sparkar det stackars fågelliket mot en hörna av fotbollsplanen. Planen är att lyckas få dit Tenshi och fånga henne där. Inte lätt kan jag bara säga för hon är misstänksam och ser nog på mitt kroppsspråk att jag tänker försöka fånga henne. Då tar jag av mig min stora vinterjacka och precis när Tenshi för en sekund nosar på lövhögen i hörnan, kastar jag min jacka över henne och hon är fast! Tack, Gode Gud, tänker jag med stor lättnad. Detta hade aldrig hänt med en Labrador. Vad har jag gett mig in på?!

Man får ingenting gratis med en Shiba. Allt sker på Shibans villkor som är "får jag ingenting för det, så gör jag det inte heller". Nästan lättare med en katt till och med. Shiban beskrivs som en blandning mellan en Spets, Terrier och katt. Ingen lätt trio i kombination, minst sagt! Allt detta visste jag redan innan jag införskaffade min Shiba, så jag kan inte skylla ifrån mig.

Hur kom jag då på denna idé? Jo, Shiban är en fantastiskt vacker ras med jättestor integritet. Den är lagom till formatet, lättskött och renlig, luktar inte hund och är väldigt lugn inomhus. Dessutom är den mycket intelligent och uppfinningsrik. Bra också att rasen inte har några direkta hälsoproblem. Det största problemet, som jag finner det, är att man inte kan ha en Shiba lös. I alla fall inte de flesta Shibor. Lydnad är inte deras starka sida. I Japan användes Shiban för jakt på småvilt som de jagade mer eller mindre självständigt. Därför är de vana vid att ta egna initiativ.

Men, jag skulle aldrig vilja vara utan min lilla Tenshi som vunnit både mitt och mina närmastes hjärtan fullt ut.

2019 planerar jag att para Tenshi. Svårt att studera stamtavlor eftersom de japanska namnen är näst intill omöjliga att uttala, långa som en arm i vissa fall och desto svårare att komma ihåg. Därför är det inte lätt att försöka hitta en röd tråd när man tittar på stamtavlorna.

Till sommaren ska jag röntga den enda tiken i Mollies valpkull och som jag har avelsrätt på. Hon heter Caccia Faith Hill och kallas för "Mello". Namnet har ägarnas barnbarn valt ut. Hon kommer nog att höra sitt namn nämnas en hel del framöver misstänker jag.

/Katja

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Home